PPID bij paarden
OverzichtAls paardenliefhebbers is het onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor het welzijn van onze vierbenige vrienden. Een van de aandoeningen die paarden kunnen treffen naarmate ze ouder worden, is Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID), ook wel bekend als de ziekte van Cushing. Maar niet alleen oudere paarden (gemiddeld 15% boven de 15 jaar) kunnen getroffen worden door deze ziekte, ook zijn er gevallen van jongere paarden en ezels.
Wat is PPID?
PPID is een hormonale aandoening die vooral oudere paarden treft. Het wordt veroorzaakt door een disfunctie van de pars intermedia van de hypofyse, een klein orgaan aan de basis van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van verschillende hormonen in het lichaam van het paard. Bij paarden met PPID wordt er te veel van het hormoon ACTH (adrenocorticotroop hormoon) geproduceerd, wat leidt tot een reeks gezondheidsproblemen.
Hoe ontstaat PPID nou eigenlijk?
Bij sommige oudere paarden en pony's ontwikkelt zich PPID als gevolg van verlies van zenuwfunctie in de hypothalamus, wat resulteert in een verminderde aanvoer van dopamine naar de hypofyse. Dit leidt tot het ontkoppelen van de regulering van hormoonproductie in de pars intermedia van dopamine.
Symptomen van PPID
PPID kan zich manifesteren in verschillende symptomen, waaronder:
Lang krullend haar: Een van de meest opvallende tekenen van PPID is de vacht van het paard die niet op de gebruikelijke manier verhaart. Het haar kan lang en krullend worden, en het paard kan moeite hebben om de wintervacht volledig af te werpen.
Gewichtsverlies en spierverlies: Paarden met PPID kunnen moeite hebben om gewicht en spiermassa te behouden, zelfs met een goede voeding.
Veranderingen in eetlust: Sommige paarden met PPID kunnen een verhoogde eetlust hebben, terwijl anderen juist verminderde interesse in voedsel vertonen.
Vetophopingen: Vaak zie vetophopingen boven de ogen.
Verhoogde dorst en urineren: PPID kan leiden tot een verhoogde dorst en meer urineren dan normaal.
Verminderd presteren en vermoeidheid: Paarden met PPID kunnen moe lijken en minder presteren.
Hoefbevangenheid: We zien tegenwoordig ook steeds meer paarden met PPID bevangen raken. Dit heeft ermee te maken dat twee van de drie paarden met PPID ook last van EMS/insulinedysregulatie. Een zeer belangrijk punt om mee te nemen in je behandeling als je paard ook insulineresistent is!
Overmatig zweten: vaak en veel anormaal zweten rond de hals en de schouders.
Diagnose en Behandeling
Als je vermoedt dat je paard PPID heeft, is het van cruciaal belang om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. Dit kan onder meer bloedonderzoek omvatten om het niveau van ACTH te meten. Als PPID wordt vastgesteld, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Ook als je paard andere (vage) klachten heeft dan hierboven beschreven, is het goed om je paard te laten testen. Zeker deze maanden, september/oktober!
Medicatie
Een veelgebruikte behandeling voor PPID is het toedienen van medicijnen zoals pergolide, die de hormoonproductie van de hypofyse reguleren. Zelf geef ik mijn PPID paard homeopatisch het hormoon ACTH. Overleg hierover met een homeopaat zodat er een behandelplan op maat gemaakt kan worden.
Dieet en voeding
Het aanpassen van het dieet van het paard kan helpen om gewichtsverlies te voorkomen en de algehele gezondheid te verbeteren. Denk hierbij o.a. aan voldoende, vezelrijk ruwvoer welke laag is in suiker en zetmeel, voer hoogwaardige eiwitten om spieren te ondersteunen en een goede vitaminen, minerale brok.
Supplementen
Het geven van supplementen kunnen je paard ondersteunen. Denk aan Glucobalance en Hypobalance. De kruiden in Glucobalance ondersteunen o.a. de lever, nieren en maag. Hypobalance ondersteunt bij hormonale verstoringen waar de hypofyse bij betrokken is.
Regelmatige lichaamsbeweging
Licht tot matig lichaamsbeweging kan de algehele conditie van het paard verbeteren en de spiermassa behouden. Het beste is het aanbieden van 24/7 loop/bewegingsruimte. Ga bijvoorbeeld gezellig wandelen met je paard. Jullie bewegen samen en het is ook een leuke interactie met je paard.
Monitoring
Het is belangrijk om je paard regelmatig te laten controleren door een dierenarts om de voortgang van de behandeling te evalueren en eventuele aanpassingen aan het behandeling plan te maken.
Met de juiste zorg en aandacht kunnen paarden met PPID nog steeds een gelukkig en gezond leven leiden. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandelingsadviezen.
Wil je meer lezen over PPID, dan raad ik je zeker dit boek aan!